AnasayfaHakkında İletişim

Proteinler
Protein alımına ve beraberinde aldıklarınıza dikkat edin. Balık, kümes hayvanları, kuruyemişler ve kurubaklagiller en iyi seçeneğiniz.
Hayvansal ve bitkisel kaynaklı proteinler muhtemelen sağlık üzerinde aynı şekilde etkililer. Proteinin beraberinde aldıklarınız bir fark yaratır. 170 gramlık ızgara biftek eti 38 gramlık protein içeriğiyle harika bir protein kaynağıdır. Ancak bu biftek aynı zamanda 16 gramı doymuş yağ olmak üzere 44 gram yağ içerir. Bu günlük alınabileceği söylenen miktarın yaklaşık dörtte üçüdür. Aynı miktarda somon size 34 gram protein ve 18 gram yağ verir. Bu yağın 4 gramı doymuş yağdır. Bir su bardağı kadar pişmiş mercimek 18 gram protein ancak 1 gramdan daha az yağ içerir.
Dolayısıyla proteinden zengin besinleri seçerken, proteinle birlikte neler aldığınıza da dikkat edin. Fasulye türleri, kuruyemişler ve tam tahıllar gibi sebzeler de protein içerirler ve onlar da harika seçenekler ve beraberinde sağlıklı posa, vitamin ve mineraller gerirler. En iyi hayvansal protein kaynakları balık ve kümes hayvanlarıdır. Eğer kırmızı ete düşkünseniz, ince dilimlenmiş etleri, ılımlı porsiyon büyüklüklerinde tüketin ve diyetinize nadiren dahil edin.

Sağlıklı Protein Kaynaklarını Seçmek İçin 5 Öneri:

  1. Karıştırın. En akılcı/mantıklı diyetler sağlıklı insanlar için yeterli proteini sağlamaktadır. Farklı çeşitlerde besinlerin tüketimi ihtiyacınız olan tüm amino asidleri almanıza yardımcı olacaktır.
  2. Doymuş yağ tüketimini azaltın. Fasulye türleri, balık ve kümes hayvanları az miktarda doymuğ yağ içerirken bol miktarda protein sağlamaktadırlar. Yağlı kısımları ayırılmış dana eti ve tam süt ve ürünlerinin tüketimini sınırlandırmaya özen gösterin.
  3. Kırmızı et tüketimini sınırlandırın – ve işlenmiş etleri tüketmekten sakının. Yapılan bir araştırma bir haftada 510 gramdan daha fazla kırmızı et tüketen bireylerde yüksek kolon kanseri riski olduğunu belirtmekte. Dolayısıyla et-biftek ve kuzu eti gibi besinlere diyetinizde nadiren yer verin ve şarküteri ürünleri gibi işlenmiş et ürünleri de yüksek kanser riski taşıdıklarından bu tür besinlerden uzak durun.
  4. Ilımlı miktarda soya ve ürünlerini tüketin. Tofu ve diğer soya proteinleri harika birer kırmızı et alternatifidir. Tüketimde aşırıya kaçmayın; haftada 2-4 servis/porsiyon yeterlidir ve konsantre soya proteini ve isoflavonlar gibi uzun dönemde etkileri bilinmeyen soya ekstrelerini içeren besin desteği tabletlerinden uzak durun.
  5. Karbonhidrat ve proteini dengeleyin. İşlenmiş karbonhidratların tüketiminin azaltılması ve protein alımının arttırılması kan trigliserit ve HDL değerlerini olumlu etkilerken kardiovasküler hastalıklara bağlı kalp krizi, inme/felç ve diğer benzeri sağlık sorunlarını yaşama riskinizi azaltır. Bu şekilde beslenmek uzun süre tokluk hissi sağladığı gibi aşırı açlık hissetmenizi de engeller. Yüksek kaliteli karbonhidrat seçimini nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız “Karbonhidratlar” bölümüne göz atın.